Zo werkt anderhalve meter ook op kantoor
Kantooromgevingen zien er door de voorgeschreven anderhalve meter afstand anders uit dan pakweg een half jaar geleden. Een deel van het personeel moet ongehinderd thuis kunnen werken. Werknemers die wel naar kantoor komen, hebben de ruimte nodig. Met deze tips tackelt u de belangrijkste uitdagingen.
1. Voorzie in geïntegreerde digitale werkplekken
Om thuis en onderweg te kunnen werken, moeten de benodigde (cloud)applicaties overal beschikbaar zijn, op ieder apparaat, en ook nog eens veilig. Al die aspecten vereisen een andere kijk op de distributie van deze assets. Voor meer bewegingsvrijheid moeten de applicaties worden losgekoppeld van de hardware.
Dit realiseert u met een digital workspace-oplossing. Hiermee beheert u bijvoorbeeld endpoints, applicaties en de toegang vanuit een enkel, gemakkelijk te beheren platform. Het levert daarmee een geïntegreerde digitale werkplek. Zowel moderne cloud-apps als legacy bedrijfsapplicaties en de bijbehorende documenten zijn meestal via een portal toegankelijk.
2. Gebruik efficiënte vergadertools
Door de anderhalvemeterrichtlijn is vergaderen zoals we gewend waren niet altijd mogelijk. Steeds vaker zullen deelnemers bijvoorbeeld vanaf de thuiswerkplek de vergadering bijwonen. Dit vraagt om voorzieningen die vergaderingen efficiënter maken, ook als de deelnemers niet in dezelfde ruimte zitten.
Bijvoorbeeld een groot digitaal, interactief whiteboard dat bruikbaar is met verschillende cloudoplossingen voor videoconferencing bevordert de efficiëntie. Op die manier kunnen ook thuiswerkers deelnemen aan de interactieve sessies. Het is verstandig digitale whiteboards te voorzien van een verrijdbaar onderstel. Op die manier zijn de schermen eenvoudig in meerdere ruimtes te gebruiken.
3. Maak flexwerkplekken aantrekkelijk
Steeds meer medewerkers wisselen aanwezigheid op kantoor af met thuiswerken. Vaste bureaus blijven daardoor grote delen van de week onbenut, en dat is zonde. Flexwerkplekken zijn in die situatie verstandiger.
Voor de bruikbaarheid en het draagvlak van die flexwerkplekken is een goede ergonomie uiteraard erg belangrijk. Zowel het bureau als de stoel zelf moeten in hoogte verstelbaar zijn. Besteed daarnaast aandacht aan de externe monitor. Die moet over een voldoende groot en scherp paneel beschikken, zodat medewerkers eenvoudig twee applicaties naast elkaar kunnen gebruiken.
4. Voorkom besmettingen
Veiligheid gaat boven alles. Een bezoek aan kantoor mag natuurlijk niet tot een besmetting leiden. Overweeg daarom de flexplekken te voorzien van plexiglas beveiligingsschermen, die de gebruiker van de werkplek afschermen van zijn omgeving.
Dergelijke transparante beveiligingsschermen nemen in veel gevallen geen extra ruimte in op het bureau. Ze zijn doorgaans eenvoudig te plaatsen op een bureausteun, gemakkelijk te reinigen en bewegen in hoogte mee met de monitor en het bureau.
5. Zorg voor de juiste informatie
Een ‘terugkeer’ naar kantoor kan spannend zijn. Is het wel veilig? En is het door de genomen maatregelen nog wel een prettige werkplek? Het is belangrijk dat uw klant zijn medewerkers daarover goed kan informeren.
Digital-signageoplossingen zijn daarvoor bij uitstek geschikt. Hierop toont u bijvoorbeeld nieuwe looproutes, veiligheidsmaatregelen of een overzicht van beschikbare vergaderruimtes en flexwerkplekken.
Meer weten?
Tech Data kan u uitgebreid ondersteunen bij de inrichting van het ‘nieuwe kantoor’. Nieuwsgierig naar de mogelijkheden? Neem vrijblijvend contact met ons op.