Trainen voor de Olympische Spelen in Sankt Moritz
Een actieve vakantie is voor sommigen de beste manier om de zinnen te verzetten. Tech Data’s Marketing Program Manager Dave Klink doet daar graag een paar scheppen bovenop. Hij bivakkeerde dit jaar drie weken in Sankt Moritz, een Zwitsers bergdorp. Niet voor een paar weken op de lange latten, maar voor de hoogtestage van zijn vriendin, de Zweedse hardloopster Sarah Lahti. “Een top-8-notering op de 5 en 10 kilometer op de Olympische Spelen 2021 zou mooi zijn.”
De vakantiebestemming was niet willekeurig gekozen. Sankt Moritz is een bekende trainingslocatie voor topsporters. Dat is mede vanwege de hoogte; het dorp ligt op bijna 2 kilometer boven de zeespiegel. Een ideale ligging. Niet te hoog, en niet te laag voor een hoogtestage.
Naast de hoogte heeft Sankt Moritz ook een prettig topsportklimaat. “Er ligt een atletiekbaan, maar je kunt ook langere afstanden trainen op de prachtige trails in de omgeving. Niet voor niets trekt de plaats tussen juni en september veel topatleten die zich daar komen voorbereiden. We konden vanaf ons balkon veel bekende sporters zien trainen. Zo trainden de Nederlandse atleten Mike Foppen, Sifan Hassan en Susan Krumins er in dezelfde periode als wij daar waren.”
Terugkerend ritueel
De hoogtestage van Sarah is een jaarlijks terugkerend ritueel. Een ritueel dat bestaat uit veel trainen: zo’n tien keer per week. De dag begint vaak met een duurloop of intervaltraining, en dan op sommige dagen in de middag fitness en een tweede looptraining.
In dat ritueel speelt Dave een allesbehalve passieve rol. “Ik rij tijdens haar trainingen vaak met de fiets achter haar aan, of loop als haas tijdens haar tempotrainingen. Ook prik ik haar lactaat om te bewaken dat ze niet over haar grenzen gaat. Dat is belangrijk, want je gaat op hoogte heel snel over je eigen grenzen heen”, legt hij uit. “Een te hoog melkzuurgehalte is een signaal dat je te ver gaat. Voor middellange afstanden moet je juist je aerobe capaciteit trainen en niet op melkzuur lopen.”
Op de rem
Door corona is ook de kwalificatieperiode van de uitgestelde Olympische Spelen uitgesteld. Voor Sarah een geluk bij een ongeluk. “Ze is vorig jaar nog geopereerd aan haar achillespees. Daarvan is ze nu nog herstellende, ze loopt pas weer sinds afgelopen februari. Voor haar komt het dan ook goed uit dat de Spelen een jaar zijn uitgesteld, en dat haar resultaten pas vanaf de lente volgend jaar meetellen voor de kwalificatie.”
Doelen heeft ze al gesteld; Sarah wil het liefst eindigen bij de beste acht op de 5 en 10 kilometer. Een doel waarin Dave haar graag begeleid, al is hij niet haar officiële coach. “Ik houd wel in de gaten dat ze zichzelf niet opblaast. Ze is heel fanatiek, maar haar gretigheid is ook haar valkuil. Ik moet dan ook eerder op de rem staan dan dat ik haar moet aanmoedigen.”
Geen onbekende
Zelf is Dave ook geen onbekende in het topsportwereldje. “Ik ben zelf ook topsporter geweest, heb meegedaan met nationale kampioenschappen. De 800 en 1500 meter waren mijn specialiteiten. Eigenlijk ben ik vanaf mijn zevende al intensief met sport bezig.”
Tijdens de hoogtestage van Sarah heeft hij zelf ook niet stilgezeten. “Mijn oude niveau haal ik niet meer, maar ik sport nog altijd erg graag. Zo’n vakantie is daarvoor een mooi moment. Het klinkt misschien alsof ik daar alleen voor haar ben, maar dat is absoluut niet zo. Naast hardlopen ga ik bijvoorbeeld lekker met mijn mountainbike de bergen in.”
Toch is er bij beiden ook ruimte voor ontspanning. “We nemen wel eens een gondel naar de 3 kilometergrens. Drinken we daar een kop koffie met uitzicht op de gletsjers. Fantastisch mooi.”