Multicloud is vaak het resultaat van een ‘best of breed’-strategie
De multicloud wordt vaak gepresenteerd als ‘the next best thing’ dat een einde maakt aan alle IT-sores. Maar is dat wel zo? Wat is de multicloud eigenlijk precies en waar moet er rekening mee gehouden worden? Tech Data zet de belangrijkste zaken op een rij.
De multicloud is een IT-omgeving die bestaat uit meerdere cloudomgevingen, afkomstig van meerdere leveranciers. Een voorbeeld van een multicloud is een omgeving waarin Office 365, Amazon Web Services en Microsoft Azure naast elkaar worden gebruikt. De omgeving kan bestaan uit een combinatie van PaaS-, IaaS- of SaaS-oplossingen. In sommige gevallen zorgt de organisatie voor verbindingen tussen die clouds, bijvoorbeeld met een software-defined WAN (SD-WAN).
Verschil tussen multicloud en hybride cloud
Toch roept het begrip multicloud enige verwarring op. Er bestaat namelijk nog een andere cloudvariant die hint op een meerzijdige infrastructuur. Een die bovendien in de dagelijkse praktijk bij veel organisaties in gebruik is, namelijk de hybride cloud.
Er zijn wel degelijk verschillen tussen de hybride cloud en de multicloud. Een hybride cloud is een samenvoeging van een public – door meerdere organisaties gebruikte – cloud en een private – voor een enkele organisatie opererende – cloudomgeving. Een hybride cloud bestaat niet per definitie uit cloudomgevingen van meerdere leveranciers.
Multicloud voordelen
Veel bedrijven erkennen de voordelen van multicloud en hebben dit onderwerp prominent op de agenda staan. Uit onderzoek van Gartner blijkt dat maar liefst 70 procent van de bedrijven in 2019 in de multicloud wil stappen. De belangrijkste voordelen van de multicloud op een rij:
-
Voor iedere taak de beste cloud
In een muticloudomgeving zit een organisatie niet vast aan de beperkingen van een enkele leverancier. In plaats daarvan kies je voor iedere toepassing de best passende cloudomgeving. Dat is gunstig, want bij verschillende workloads gelden verschillende eisen.Zo vraagt de ontwikkeling van een innovatieve service om een ontwikkelomgeving met bijvoorbeeld opties voor machine learning. Dit terwijl bedrijfskritische applicaties beter gedijen in een rigide omgeving met een goede SLA en een hoge uptime. De multicloud is dan ook in veel gevallen het resultaat van een ‘best of breed’-strategie.
-
Kostenbeheersing
De muticloud kan voordelig uitpakken voor de portemonnee. Komen twee vergelijkbare clouddiensten in aanmerking? Dan wordt er in de multicloud simpelweg voor de cloud met de scherpste prijs gekozen. Dat pakt doorgaans voordeliger uit dan wanneer al deze diensten bij een enkele provider worden afgenomen.
-
Betere continuïteit
De multicloud maakt een verdeling van de workload mogelijk. Zo kan er bijvoorbeeld de benodigde rekenkracht voor een specifieke toepassing verdeeld worden over twee cloudomgevingen, of een cloudomgeving als ‘failover’ stand-by laten staan. Gaat de ene omgeving in storing, dan hoeft dat nog niet te resulteren in downtime. Op die manier wordt een goede continuïteit verzekerd.
-
Betere geografische spreiding (= snellere prestaties)
Zijn klanten- of medewerkers geografisch sterk verspreid? In dat geval kan de multicloud voor een betere gebruikservaring zorgen. Voor iedere geografische gebruikersgroep wordt de cloudomgeving gebruikt, die lokaal het beste presteert. Bijvoorbeeld vanwege de nabijheid van het gebruikte datacenter. Dat kan de prestaties en daarmee de gebruikservaring sterk verbeteren.
De risico’s van multicloud
De multicloud is ondanks de verschillende voordelen niet zonder risico’s. Zonder gerichte security- en beheersmaatregelen kunnen de risico’s van de multicloud de voordelen overstijgen. Enkele belangrijke aandachtspunten:
-
Stippel een cloudstrategie uit
Overdaad schaadt en dat geldt ook in de multicloud. De IT-afdeling zal in een woud aan platforms te veel tijd kwijt zijn aan sturing en beheersing. Om nog maar te zwijgen over toenemende abonnementskosten. Een zorgvuldig uitgedachte cloudstrategie kan die situatie voorkomen. Advies hierbij door een IT-partner met verstand van zaken is cruciaal.
-
Let op de basisbeveiliging
De multicloud vereist op zijn minst aandacht voor een basisbeveiliging. Allereerst is het belangrijk dat de externe cloudomgevingen afkomstig zijn van gerenommeerde partijen die hun beveiliging en compliance met bijvoorbeeld de privacywetgeving serieus nemen. Zeker met de AVG in het achterhoofd is het belangrijk dat persoonsgegevens terechtkomen in cloudomgevingen met goede securityvoorzieningen en compliancevoorwaarden.Gebruikers moeten daarnaast beschikken over de juiste rechten, zodat zij geen ongeoorloofde toegang krijgen tot data die niet voor hen bestemd zijn. Ten slotte is het belangrijk dat gebruikers een veilige verbinding met de cloud kunnen opzetten, zodat het risico op datalekken kleiner is.
-
Creëer inzicht en overzicht
Afdelingen kiezen in sommige gevallen zelf hun tools en cloudomgevingen. Zonder een goed overzicht gaat dat ten koste van de security. Welke service draait precies waar? Welke data zijn in welke cloud opgeslagen? Die onduidelijkheid kan gevaarlijke situaties opleveren. Data kunnen zich bevinden in omgevingen die niet voldoen aan de voorwaarden die aan de veiligheid van de data worden gesteld.Monitoring kan zeker een oplossing zijn. Het monitoren van netwerkverkeer met bijvoorbeeld een intelligente firewall kan het cloudgebruik inzichtelijk maken. Op die manier kan ‘shadow-IT’ in de vorm van niet-goedgekeurde, niet-beheerde cloudomgevingen worden beperkt.Ook is het belangrijk dat inzichtelijk wordt welke cloud waarvoor wordt gebruikt. Denk aan een situatie waarbij ontwikkelaars een app hebben ontwikkeld in een onbeveiligde testomgeving. Na enkele maanden is de app ‘live’ gegaan en herbergt de oplossing grote hoeveelheden data. Is het testplatform nooit ingeruild voor een stabiele, beveiligde en compliant cloudomgeving, dan is dat vragen om problemen.