Kent u de verborgen kosten van de cloud?
Inzicht in de total cost of ownership (TCO) van een cloudoplossing is waardevol voor uw klant. Het is namelijk een sterke indicator voor de financiële haalbaarheid van een cloudoplossing, en voorkomt onaangename verrassingen achteraf. Maar hoe maakt u alle kosten van een cloudoplossing inzichtelijk?
De eerste stap is natuurlijk het bepalen van de ‘cloudbehoeften’, nu en in de toekomst. Kiest uw klant voor een Infrastructure as a Service (IaaS)-dienstverlening? Hoeveel virtuele machines, RAM, storage en virtuele CPU’s heeft hij dan nu nodig? En hoeveel over drie jaar? Als u dit weet, is het via de website van de provider vervolgens redelijk eenvoudig om de kosten voor deze resources te achterhalen.
Hulp nodig bij het berekenen van het totale kostenplaatje? Dan kunt u de TCO-calculators van bijvoorbeeld Microsoft en Amazon gebruiken. Deze rekenhulpjes laten ook zien welke kostenbesparing een migratie van een on-premises oplossing naar de cloud oplevert. Hiermee kunt u bij uw klant eventuele twijfels over de cloud wegnemen.
De kostenposten van een cloudoplossing
Het mooie van de genoemde TCO-calculators is dat ze hun berekeningen niet alleen baseren op de kosten voor ‘computing’. Er zijn namelijk nog veel meer kostenposten die u mee moet nemen in een TCO-berekening. Enkele voorbeelden:
-
Migratiekosten
Een migratie naar de cloud brengt ‘opstartkosten’ met zich mee, bijvoorbeeld voor het overzetten van data, synchroniseren van systemen en uitvoerig testen van de nieuwe cloudomgeving. Voor de klant moeten die kosten inzichtelijk zijn.
-
Licentiekosten
Schaalbaarheid is een belangrijk voordeel van de cloud. Extra virtuele machines zijn eenvoudig op te starten als daar behoefte aan is. Wat nog weleens wordt vergeten, is dat uw klant niet alleen betaalt voor de extra resources. Mogelijk nemen ook de kosten voor softwarelicenties toe.
-
Securitykosten
De gerenommeerde cloudproviders stoppen veel energie in de beveiliging van hun cloudplatformen en -diensten. Er is in de cloud echter altijd een gedeelde verantwoordelijkheid. Uw klant blijft zelf verantwoordelijk voor de beveiliging van de applicaties en de data die in de cloud terechtkomen. Die verantwoordelijkheid komt met een prijskaartje.
-
Beheerkosten
De cloudprovider zorgt in het geval van IaaS voor het beheer en onderhoud van de hardware in zijn datacenters. Beheer en onderhoud van de data en de applicaties in de cloud blijft bij de klant. Dit kan hij zelf doen, of uitbesteden. In beide gevallen zijn er kosten aan verbonden.
-
Infrastructuurkosten
Na een cloudmigratie worden het bedrijfsnetwerk en de internetaansluiting anders belast dan ervoor. Bedrijfsapplicaties worden voortaan via het internet benaderd. Is er onvoldoende capaciteit op de verbinding tussen het eigen netwerk en dat van de cloudleverancier? Dan is een opwaardering onvermijdelijk.
Of er nog meer ‘verborgen kosten’ zijn, hangt ook af van de situatie. Is er bijvoorbeeld extra training nodig om met de nieuwe cloudomgeving om te kunnen gaan? Of stelt uw klant extreem hoge eisen aan de uptime? Dan zal dat ook invloed hebben op de TCO van de cloudoplossing.