Hoe voorkomt u schade door ransomware met behulp van Veeam?
Het is geen geheim dat cybercriminelen voortdurend bedrijfsnetwerken en werknemers testen om kwetsbaarheden op te zoeken. Hackers gebruiken elke digitale truc om gegevens te stelen en dreigen in sommige gevallen ook om gevoelige informatie openbaar te maken. Naarmate de wereld steeds digitaler is geworden, nemen ransomware-aanvallen sterk toe en veroorzaken ze meer hoofdbrekens en schade dan ooit. En ja, álle sectoren worden beïnvloed door ransomware.
Ransomware kan onder andere het volgende veroorzaken:
- Het openbaar maken van bedrijfsgegevens en buit gemaakte gegevens aanbieden via het Darkweb
- Het versleutelen van gegevens en eisen van losgeld
- De toegang tot data en bronnen blokkeren, met schade aan de bedrijfscontinuïteit
- Bedrijfsspionage van strategische plannen en documenten
- Reputatieschade
- Boetes vanuit de overheid bij gebleken niet-afdoende veiligheidsmaatregelen
- Uitsluiting tot externe bronnen en samenwerkingen in de toekomst binnen de branche
Voor elke organisatie is een datalek en het openbaar maken van bedrijfsgegevens een wake-up call. De ene pijnlijker dan de ander. Soms maatschappelijk totaal onwenselijk, soms voor kleine of middelgrote organisaties op zijn minst gewoonweg ‘niet handig’. Maar in vrijwel alle gevallen wordt dit lek bekend in de buitenwereld. Het is vanuit wetgeving zelfs verplicht om melding te maken bij het lekken van persoonsgegevens en om dit ook aan de personen in kwestie kenbaar te maken. Daarom is voorkomen beter dan genezen, en is investeren een oplossing die al deze ellende helpt voorkomen een goede keuze.
De drie meest voorkomende kwetsbaarheden die kwaadwillenden gebruiken zijn:
- Phishing: Dit is wanneer een aanvaller zich presenteert als iemand anders die persoonlijke informatie nodig heeft; zoals zich voordoen als uw bank via een e-mail om uw zo uw rekeningnummers of wachtwoord te achterhalen.
- Netwerk edge kwetsbaarheid: Komt meestal voor als software van apparatuur die zich in het netwerk bevindt, niet up-to-date is en er een ingang heeft waarmee de hacker het bedrijfsnetwerk binnenkomt.
- Remote Desktop Protocol: Meestal wordt hier de remote desktop software tool die al toegang heeft tot een machine gebruikt die vervolgens de toegang tot het apparaat gebruikt om informatie buit te maken.
Oplossingen voor ransomware
Met de oplossingen van Veeam om ransomware buiten de deur te houden, geeft u uw klanten een krachtige tool om zich vooral op de business te blijven concentreren, en te zorgen dat de bom niet barst. Want een tijdbom, dat is ransomware voor elke organisatie.
Wilt u meer weten? Neem dan contact op met Tech Data. Wij vertellen u er graag meer over.