Cloud in Nederland: waar staan we nu?
De cloud verovert het bedrijfsleven, maar hoe snel gaat dit in Nederland? Hoe hebben Nederlandse bedrijven hun cloudinfrastructuur ingericht? En welke voordelen biedt de cloud volgens hen? 7 verrassende conclusies uit een nieuw onderzoek.
Cloudonderzoeken hebben veelal een internationale focus. Nederland wordt soms wel meegenomen, maar dan gaat het vaak om een beperkt aantal respondenten. Een groot contrast met het onderzoek ‘Cloud in Nederland’, uitgevoerd door Dutch IT-channel en Smart Profile, dat puur is gericht op de Nederlandse markt. Dit onderzoek combineert bestaande onderzoeksgegevens met een nieuwe online enquête onder bijna 120 IT-beslissers.
Een deel van het onderzoek was gericht op de huidige infrastructuur van Nederlandse bedrijven. Dit zijn de belangrijkste uitkomsten:
1. On-premises verliest snel terrein
Minder dan de helft van de Nederlandse bedrijfslocaties met 50 of meer werknemers heeft nog servers op eigen terrein staan, terwijl dat in 2012 nog voor vrijwel elke locatie gold. On-premises is met name nog gemeengoed in de industrie (72%), de transportsector (61%) en de handel (61%). De overheid (26%), de zorg (35%) en het onderwijs (41%) maken het minste gebruik van servers op locatie. Verder blijkt dat vooral kleinere organisaties nog on-premises servers gebruiken.
2. Publieke sector loopt voorop in cloudpenetratie
Als het gaat om het gebruik van cloudservers zien we een vergelijkbaar beeld. Koploper is het onderwijs (60%), gevolgd door de overheid (54%) en de ICT- en nutsbedrijven (53%). De transportsector (36%), de industrie (39%) en de bouw (42%) lijken cloudservers nog het minste te hebben omarmd.
Grotere organisaties maken relatief veel gebruik van cloudservers. Zo schakelt 60% van de organisaties met meer dan 500 medewerkers rekenkracht uit de cloud in, terwijl het gemiddelde nog geen 48% is.
3. Hybride cloud geniet de voorkeur
De online enquête zoomde in op de manier waarop de cloud is ingericht bij organisaties met meer dan 50 medewerkers. Twee derde van de respondenten gaf aan de voorkeur te geven aan een hybride cloudoplossing. De resterende 33% is ongeveer gelijk verdeeld over de public en private cloud. Het onderzoek wijst er verder op dat de public cloud populairder is bij grotere organisaties en ICT-bedrijven.
4. Verband tussen bedrijfsgrootte en single/multicloud
De voorkeur voor een single- of multicloudomgeving lijkt samen te hangen met de grootte van een organisatie. Kleinere organisaties geven de voorkeur aan singlecloudomgevingen, terwijl grotere organisaties streven naar multicloud.
Het onderzoek laat daarnaast zien dat organisaties in de dienstensector de voorkeur geven aan een singlecloudomgeving. In de publieke sector en de industrie, handel en transportsector bestaat juist een voorkeur voor multicloud.
5. Schaalbaarheid is het grootste voordeel van de cloud
De IT-beslissers werd ook gevraagd wat in hun optiek de belangrijkste voordelen van de cloud zijn. Bijna drie kwart noemt hier het snel op- en afschalen van capaciteit. Ook interessant is dat alle respondenten het ontlasten van de eigen IT-afdeling als belangrijk voordeel zien, in de vorm van een lagere upgradedruk (53%) of minder beheerdruk (50%). De top-5 wordt gecompleteerd door een kleinere afhankelijkheid van de eigen IT-afdeling (45%) en het snel uitrollen van nieuwe functionaliteit (41%).
6. Microsoft veruit de grootste in Nederland
De helft van de deelnemers geeft aan gebruik te maken van Azure. Over 12 maanden verwacht zelfs bijna 75% het Microsoft-platform te gebruiken. Naast Azure maken Nederlandse bedrijven gebruik van AWS (nu 29%) en Google (nu 17%). Azure wordt relatief vaak genoemd in de publieke sector, AWS in de ICT- en dienstensector.
Verder wordt duidelijk dat ook VMware en Citrix een groot aantal gebruikers in Nederland hebben. Deze vendoren bieden meerdere cloudoplossingen die bovenop de cloudplatformen draaien. Zij komen uit op respectievelijk 29% en 20%.
7. Beperkt gebruik van nieuwe cloudtechnologieën
De IT-managers kregen ook de vraag of zij al gebruikmaken van tien verschillende cloudtechnologieën die door de markt onder de aandacht worden gebracht. Flash storage/NVMe wordt al door 36% van de respondenten gebruikt, gevolgd door DevOps (30%) en SD-WAN (27%). Onderaan de lijst staat machine learning (10%), hoewel 39% wel aangeeft hier interesse in te hebben. Een andere opvallende uitkomst is dat maar liefst 68% geen interesse heeft in edgecomputing.
In het onderzoek ‘Cloud in Nederland’ werd ook gekeken naar de cloudstrategie van Nederlandse bedrijven.