Zo ziet de cloudstrategie van Nederlandse bedrijven eruit
Elke IT-manager heeft zijn eigen visie op de transitie naar de cloud. Maar hoe ziet de doorsnee cloudstrategie van Nederlandse bedrijven eruit? Wat zijn de concrete plannen voor de komende jaren? En wie bepaalt dit nu eigenlijk? Nieuw Nederlands onderzoek geeft antwoord op deze vragen.
Cloudstrategie van Nederlandse bedrijven
Het onderzoek ‘Cloud in Nederland’, uitgevoerd door Dutch IT-channel en Smart Profile, is puur gericht is op de Nederlandse markt. Het combineert bestaande onderzoeksgegevens met een nieuwe online enquête onder bijna 120 IT-beslissers. Het onderzoeksrapport geeft zo een bijzonder kijkje in de ‘Nederlandse’ cloudstrategie. Eerder schreven we al een blog met de 7 verrassende conclusies over de infrastructuur. We zetten nog een aantal belangrijke conclusies op een rij:
-
Helft IT-managers wil zoveel mogelijk naar de cloud
Bijna de helft van de respondenten zet zoveel mogelijk in op cloudtechnologie: waar het kan, wordt gekozen voor een cloudoplossing. Een iets kleiner deel hanteert de best-of-breedmethode, waarbij de kwaliteit van de oplossing leidend is. Soms gaat de keuze uit naar een cloudoplossing, maar soms ook niet. Slechts 7% kiest zo min mogelijk voor de cloud. De industrie, handel en transportsector lijken het meest conservatief: 18% vermijdt de cloud waar mogelijk. 1 op de twintig bedrijven heeft überhaupt nog geen cloudstrategie.
-
Hybride cloud en Microsoft Azure populair
Twee derde van de IT-beslissers heeft een voorkeur voor een hybride cloudoplossing. De resterende 33% is ongeveer gelijk verdeeld over de public en private cloud. Kleinere organisaties geven de voorkeur aan singlecloudomgevingen, terwijl grotere organisaties streven naar multicloud.De enquête wijst er verder op dat Microsoft Azure in Nederland het grootste is. De helft van de deelnemers maakt gebruik van het Microsoft-cloudplatform. AWS en Google komen uit op respectievelijk 29% en 17%.
-
C-level of senior IT-manager bepaalt de strategie
De cloudstrategie is bij de meeste organisaties een interne aangelegenheid. Veelal wordt de koers bepaald door de eigen directie (42%) of het senior IT-management (40%).Minder gebruikelijk is dat een externe dienstverlener een belangrijke rol speelt bij het vormgeven van de IT-strategie. 20% van de respondenten geeft dit aan. Hierbij gaat het in 8% van de gevallen om de vaste lokale IT-dienstverlener. Nog eens 8% laat zich ondersteunen door een extern organisatiebureau. Of dat bureau neemt zelfs het voortouw (4%).
-
Cloudbudget groeit gemiddeld met 32%
Het onderzoek laat zien dat de budgetten voor cloudtechnologie waarschijnlijk fors groeien. Het gemiddelde groeipercentage is 32%. In de industrie, handel en de transportsector wordt zelfs een groei van 42% procent verwacht. De respondenten geven bijvoorbeeld als reden dat ze meer workloads naar de cloud gaan brengen of meer functionaliteiten uit de cloud nodig hebben.
-
Meerderheid wil on-premises servers migreren naar de cloud
Een duidelijke meerderheid van de IT-beslissers die nog steeds on-premises servers gebruiken, heeft plannen om deze naar de cloud te migreren. Bij 13% moet dit zo snel mogelijk gebeuren, terwijl 49% kiest voor een geleidelijke of gedeeltelijke overgang. De publieke sector (in totaal 73%) en de ICT-sector (in totaal 67%) nemen het voortouw in cloudmigraties.
-
Driekwart brengt nieuwe workloads naar de cloud
Ongeveer driekwart van de respondenten verwacht in de komende twee jaar nieuwe workloads naar de cloud te brengen. In veel gevallen worden specifieke applicaties genoemd. Na clustering blijkt het met name te gaan om dataverzameling en -verwerking (19%), kritische applicaties zoals CRM, ERP, finance- of hr-oplossingen (18%) en bedrijfsspecifieke toepassingen (10%.).
-
Vooral ICT-sector ziet cloud als aanjager van innovatie
Is cloudtechnologie cruciaal voor innovatie? Die vraag beantwoorden vooral ICT-bedrijven met een volmondig ja. Ruim 8 op de 10 respondenten uit de ICT-sector stellen dat de cloud nu al een belangrijke rol speelt bij innovatie.
In het onderzoek ‘Cloud in Nederland’ werd ook gekeken naar de huidige cloudinfrastructuur van Nederlandse bedrijven. Lees hier wat de 7 verrassende conclusies zijn. Benieuwd naar de overige conclusies? U kunt het volledige rapport hier downloaden.