Hybrid working: zo lossen we maatschappelijke problemen op
Als het om werk gaat, draait alles nu om de moderne werkplek. Gedeeltelijk thuiswerken, ofwel hybrid working, blijkt zoveel voordelen te hebben, dat het gaat verworden van een nice-to-have naar een need-to-have. Ook in de toekomst. Waarom? Spoiler alert: omdat het onder meer veel problemen oplost waar we als maatschappij al een tijdje mee worstelen.
Volgens voorspellingen van de Rabobank zal de IT-branche als een van de weinige markten een groei laten zien de komende tijd. Doordat iedereen nu vanuit huis werkt, loopt het storm als het gaat om cloudgebaseerde oplossingen zoals Microsoft Teams of Cisco Webex. Het dringt bij organisaties bovendien nog meer door dat remote acces veilig moet zijn. Dat biedt de IT-markt in deze lastige tijden veel perspectief. Dat is natuurlijk fijn voor iedereen die in de IT werkt. Maar uiteindelijk ook voor de gebruikers, waarover later in deze blog meer.
Voor- en nadelen calls
Natuurlijk was de eerste week volledig thuiswerken een beetje vreemd. Zo vond ik het best uitdagend om een scheidslijn aan te brengen tussen werktijd en vrije tijd. Mijn dagen startten met calls, en bleven gedomineerd door calls tot zelfs na zessen. Ook al zijn virtuele meetings korter dan face-to-face bijeenkomsten, ze bleken dus aanzienlijk frequenter plaats te vinden. Voor mij werd erg duidelijk dat remote management van een hele andere orde is dan traditioneel management.
Het viel me ook op dat de overdracht van emotie en empathie heel anders is in videogesprekken. Hoor en wederhoor zijn meer getimed en de meetings hebben vaak een meer ‘luisterend’ karakter. Wat ik overigens een groot voordeel vind, is dat je makkelijker een meeting afbreekt, De stiptheid van aanwezigheid hebben bij een videoconference met collega’s toch een hogere waarde dan bij een fysieke meeting.
Verder viel me op dat de flexibiliteit van iedereen flink toenam. Zo bleken de meesten als het ware 24×7 beschikbaar te zijn als dat nodig was. Ook al is dat niet per se een voordeel. Ik merkte daarnaast dat er meer dynamiek was. De samenwerking met mijn collega’s verliep vlekkeloos dankzij het gebruik van app-groepen, Skype en social media.
Voordelen van een ‘hybrid’ environment
Volledig remote werken is nog even een uitdaging voor sommigen onder ons. Maar ik verwacht wel dat we in de toekomst meer ‘hybrid working’ gaan zien. Het is namelijk niet alleen fijn om thuis even goed door te werken zonder dat iedereen je aan je mouw trekt. Het is ook nog eens de oplossing voor meerdere maatschappelijke problemen. Zo gaan we dankzij remote working minder filerijden. Dat scheelt niet alleen kostbare tijd en irritaties, maar ook de nodige CO2-uitstoot.
En over maatschappelijke problemen gesproken. Kan online learning misschien ook het lerarentekort oplossen? Stel je voor dat de iets oudere leerlingen op woensdag en vrijdag vanuit huis werken. De leerkracht kan de ochtend en/of de middag beginnen met een videoconference om de taken door te nemen met de klas. Leerlingen kunnen de chatfuncties gebruiken om hulp in te roepen als dat nodig blijkt te zijn. Toetsen nakijken hoeft nauwelijks meer, want dat vindt geautomatiseerd plaats. Op deze manier kan een parttime leerkracht 5 dagen in de week een klas draaien. En zo zie ik nog meer voordelen van een ‘hybrid’ environment.
Vrijmibo
Om nog even terug te komen op de dynamiek die ontstaat tijdens het thuiswerken: daar hebben we afgelopen vrijdag een hele bijzondere ervaring mee opgedaan. Het Tech Data-marketingteam heeft namelijk – net als velen anderen – geëxperimenteerd met de virtuele vrijdagmiddagborrel. Voor het eerst deden we dat met z’n allen. Waar we in normale omstandigheden verdeeld zitten over meerdere locaties en sommige parttimers niet werken op vrijdag, was het complete team aanwezig. Dat was voor ons het bewijs dat hybrid working de toekomst is.
Ik ben erg benieuwd wat voor bijzondere ervaringen we deze week gaan opdoen!