Wie is nu eigenlijk de baas in huis?
Nu de scholen gesloten zijn, ziet het dagelijkse leven er opeens compleet anders uit. Iedereen uit het gezin moet een werkplek zien te vinden in huis. Niet alleen de ouders, maar ook de kinderen. Daarnaast lijkt het wel alsof de laptop is verworden tot wc-papier: iedereen vecht om de apparatuur om zijn of haar (huis)werk te kunnen doen. In die strijd bepalen kinderen vaak met welke apparatuur de ouders ‘mogen’ thuiswerken.
Hoeveel laptops heeft een huishouden eigenlijk nodig? Bij deze vraag stonden we tot voor kort eigenlijk bijna niet stil. We waren vooral bezig met het model. Kiezen we voor een traditioneel model van HP of Lenovo? Of voor een hippere MacBook Pro van Apple of Microsoft Surface? Hoe anders ziet de wereld er uit vandaag de dag. Vanwege het sluiten van de scholen zijn de laptops en tablets per huishouden niet meer aan te slepen.
De afgelopen dagen is de verkoop van laptops met maar liefst honderden procenten gestegen ten opzichte van een week geleden. De reden: leerkrachten kunnen hun beroep niet meer uitoefenen en kinderen worden in alle haast digitaal aan het werk gezet. Om werkende ouders te ontlasten en kinderen toch te laten leren, krijgen we massaal tips voor apps als Squla, Rekentuin, Exova en Cool. En voor deze activiteiten ben je nergens zonder de laptop.
Van de ene kant heb ik heel veel respect voor de leerkrachten die de digitaliseringsslag in een paar dagen weten te maken. Daar kan menig bedrijf nog wat van leren. Van de andere kant denk ik ook: had dit nu echt niet eerder gekund? Want deze razendsnelle omschakeling, zet veel ouders opeens voor de nodige uitdagingen. Waar haal je opeens de benodigde apparatuur vandaan?
Niet iedere school stelt de benodigde computerapparatuur ter beschikking. Het gevolg is dat:
- Ofwel sommige mensen oude computerapparatuur weer in gebruik nemen. Dat leidt niet zelden tot grote risico’s. Want: de laptops hebben geen updates gehad en beschikken niet meer over virusscanners. Daar weet menig cybercrimineel wel raad mee.
- Ofwel moeten mensen nieuwe apparatuur kopen. Je kunt daarvoor natuurlijk naar de eerste de beste winkel gaan – al wordt dat fysiek steeds lastiger. Maar dat neemt ook de nodige tijd in beslag. Denk alleen al aan het installeren van alle benodigde software.
- Ofwel staan mensen hun apparatuur af aan de kinderen. Bij menig conference call wordt inmiddels ingebeld met een Samsung of iPhone, omdat de kinderen de laptop hebben opgeëist.
De strijd in huis strekt zich overigens verder dan met alleen apparatuur. Ook met de ruimte in huis is het dringen geblazen. Hele kinderkamers, zolders of keukens zijn getransformeerd tot nieuwe werkplekken. En dat is best lastig als je een gezin hebt met schoolgaande kinderen, want ook zij hebben een gedegen ruimte nodig voor het schoolwerk. Zie dan maar eens meerdere ergonomische werkplekken in huis te creëren.
Thuiswerken bevalt prima
Het zijn natuurlijk vreemde tijden nu. We brengen opeens een werkdag door met het hele gezin en zien onze collega’s alleen op het beeldscherm. Het is soms ook behelpen met de zorg voor kinderen weet ik uit ervaring, want ik heb thuis drie kinderen rondrennen. En tijdens conference calls zie ik steeds vaker dat er ingebeld wordt met de smartphone, omdat kinderen bezit hebben genomen van vaders of moeders laptop.
Maar eigenlijk is het ook heel gezellig. Ondanks het feit dat het wel lijkt alsof de kinderen ons huis volledig hebben overgenomen, ben ik heel tevreden met mijn werkplek aan de keukentafel – zonder klimaatregeling, met uitzicht op een groene tuin. Ik zie mijn gezin wat vaker en ben met werk misschien wel productiever dan op de zaak. En wat scheelt: wij hebben inmiddels voor iedereen een laptop in huis. Of zoals mijn jongste het noemt: een dichtklapper.
Laten we met z’n allen het beste halen uit deze vreemde periode. En elke morgen weer opnieuw beginnen aan een mooie dag.