Hoe gemeentes inzetten op flexibiliteit, veiligheid en kostenbesparing
Ook gemeentes worden gedwongen om gedurende deze pandemie versneld over te gaan naar flexibele veilige werkomgevingen. Daarin schuilt een grote uitdaging om de privacy van burgers en persoonlijke informatie en data, veilig te bewerken, te verwerken en op te slaan.
Anderzijds is het draaiend houden van lokale diensten zoals politie, brandweer, ziekenhuizen, scholen en vervoer een belangrijke voorwaarde welke meegewogen wordt in het bepalen van de keuze op welke wijze gemeentes inzetten op flexibiliteit, veiligheid en kostenbesparing.
Transitie naar de cloud. Done of not done?
Een keuze voor gemeentes is de transitie naar werken met cloudgebaseerde technologie. In deze biedt Google een uitstekende oplossing voor medewerkers van gemeentes. Google Chrome in combinatie met Google Enterprise biedt personen een veilige en flexibele werkomgeving die individuen of groepen zonder onderbreking laat (samen)werken via een thuiswerkplek mobiel of op een andere locatie.
Apps als basis
Het beschikbaar stellen van diverse apps als basis voor een veilige en flexibele werkplek is niet alleen toekomst, het gebruik is nu al enorm. Apps zijn locatie onafhankelijk en geven toegang tot verschillende werklocaties. Daarnaast zijn de functionaliteiten divers, van het gebruikmaken van Google spreadsheets, Gmail tot andere cloudgebaseerde technologie. Voor gemeenteraadsleden, maar ook voor medewerkers van gemeentes van groot belang om het gebruik te stimuleren
Face-to-face communicatie binnen de gemeente
Face-to-face contact binnen gemeentes en haar burgers is key om elkaar goed te begrijpen en de juiste acties te ondernemen. Met Google Meet leggen gemeentes visueel contact binnen de teams maar tegenwoordig ook met burgers voor zaken die ook online afgehandeld kunnen worden. Naast efficiëntie, speelt hierin ook de digitale transformatie mee. Burgers ervaren de nieuwe online diensten via Meet als positief door het blijvende persoonlijke karakter en hoeven niet meer de straat op, te reizen met het openbaar vervoer of een parkeerplek te zoeken en hun beurt af te wachten in het gemeentehuis.