De groei van AI
Artificial Intelligence, afgekort AI, geniet een steeds grotere bekendheid en adoptie. De kunstmatige intelligentie van computers neemt een vlucht en assisteert ons al dagelijks met allerlei taken. Het is inmiddels een serieuze industrie waar miljarden in omgaan, maar we staan toch nog maar aan het begin van de enorme toevlucht van toepassingen en oplossingen die AI ons kan bieden. Waar in het verleden de angst was dat computers de mens overbodig maakte, of zelfs tegenover de mensheid kwam te staan, vaak gevoed in spannende films, zien we nu meer realistisch in dat AI van onschatbare waarde is in bijvoorbeeld de gezondheidszorg en bij het in kaart brengen van de klimaatverandering.
IBM verwierf als eerste naam door Watson AI in te zetten om betere behandelmethoden voor te stellen voor kanker, en Microsoft zette haar AI for health technologie in om zuurstoftoevoer zo efficiënt mogelijk te splitsen naar Covid patiënten, bij beperkte beschikbaarheid van beademingsapparatuur.
AI in de dagelijkse praktijk
Dit zijn natuurlijk voorbeelden van wereldklasse en die een groot maatschappelijk doel hebben. Maar ook in de dagelijkse praktijk zien we veel voorbeelden van hoe AI ons leven kan verrijken en makkelijker en veiliger kan maken. In games, of bijvoorbeeld in de zeer populaire Wombo app, waar je je eigen gezicht kunt laten projecteren in een bewegende muziekvideo, zien we de vermakelijke kant van AI toepassingen, maar wel met een impact die 10 jaar geleden nog niet mogelijk was binnen betaalbare technologie.
AI als business opportunity
Het is interessant om uzelf eens af te vragen hoe AI uw business kan vergroten en waar u dan moet starten. AI is booming en veel organisaties kijken al naar mogelijkheden en zijn bereid hierin te investeren. Overal waar grote hoeveelheden data vanuit sensoren of andere inputmodellen worden gegenereerd, kunnen logische verbanden worden geëxtraheerd. Daarna is het de vraag wat u met deze verbanden en inzichten wilt doen. Op gebied van veiligheid, entertainment, in de land- en tuinbouw, in schadeherstel, in logistiek en transport zijn veel use-cases waar afgelopen jaren aan is gebouwd en waar AI technologie mensen en organisaties helpt met het sneller, slimmer en resultaatgericht oplossen van problemen. Wilt u hier ook oplossingen voor leveren aan uw klanten, dan kunt u helemaal vanaf nul beginnen, maar er zijn al veel oplossingen beschikbaar die de technische basis al voor u klaar hebben staan.
Start met de kant en klare oplossingen van IBM en Microsoft
IBM heeft met haar Watson AI technologie een open, multicloud platform beschikbaar die de AI lifecycle automatiseert. U kunt daarbij gebruik maken van kant en klare apps om snel up-and-running te zijn. Voorbeelden zijn conversatie-interfaces, het elimineren van data-silo’s en verkrijgen van inzichten die diep in de data verborgen liggen, begrip van taal voor sentimentanalyse, risicoanalyse en compliance. Of combineer meerdere API’s om een ijzersterke multi-disciplinaire AI oplossing te leveren. Daarnaast levert IBM ook AI Solutions voor Klantenservice organisaties, voor financiële dienstverlening en voor cybersecurity. Een complete catalogus van Watson AI oplossingen vindt u hier.
Een andere grote leverancier van AI oplossingen is Microsoft. Met het nieuwe Azure Percept hardware- en software platform brengt u AI naar de edge. Belangrijk, want hier wordt immers de data gegenereerd en vaak ook verwerkt of geraadpleegd. Met audio en video devices wordt data verzameld die met de machine-learning modellen van Microsoft via de cloud beschikbaar worden gesteld om de inzichten om te zetten in mogelijke acties. Of zet Microsoft Azure AI in om beelden snel te beschrijven en grote hoeveelheden visuele informatie snel te herleiden.
Verken uw mogelijkheden, en start samen met AI met Tech Data
Dit is slechts een greep uit de diverse aanbieders en mogelijkheden. Tech Data levert de AI oplossingen van IBM en Microsoft. Wilt u eens sparren met één van onze consultants over de mogelijkheden die AI voor uw organisatie biedt? Neem contact op met Tech Data, via 088-1334000 en vraag naar de Microsoft of IBM afdeling.